De toekomst van TV-beeld; HDMI ARC

Waarschijnlijk heb je ooit weleens van HDMI ARC gehoord of heb je dit zien staan op je televisie of receiver. In dit blogbericht vertel ik je wat je met deze aansluiting kunt doen en wat voordelen hiervan zijn.

ARC staat voor Audio Return Channel en het is een techniek die je terug kunt vinden op bijna alle HDMI kabels en sommige HDMI aansluitingen. Wanneer je via een standaard HDMI aansluiting alleen beelden verstuurt, heeft de ARC verbinding een extra functie.

Je kunt hier namelijk de geluidssignalen van een televisie terug naar de afspeelbron sturen, zoals bij een soundbar of receiver. Daardoor heb je dus maar 1 kabel nodig om geluids- en beeldsignalen te verzenden

Wat houdt het precies in?

ARC staat voor Audio Return Channel en het is een functie voor televisies, receivers en home cinema systemen. Het is een simpele functie die ervoor zorgt dat audio van de televisie via de aangesloten HDMI kabel bij je speakers komt.

Nu kan de audio beide kanten op via dezelfde HDMI kabel, want zo kan het van de tv naar de speakers of van de speakers naar de televisie. Zo komt de audio van je blu-rayspeler zo zonder extra kabels bij je televisie aan en omgekeerd. Return in audio return channel komt van dat het geluid nu beide kanten op kan.

Daarnaast is het ook handig dat je het volume van je speakers nu vaak ook via de afstandsbediening van je televisie kunt besturen. De ARC functie wordt alleen ondersteund vanaf HDMI 1.4 en beide apparaten dienen de ARC functie te hebben.