Verstoorde relatie door gezinsproblemen

Het leven vraagt telkens om aanpassingen. Voor het individu maar zeker binnen gezinnen. Echtparen met opgroeiende kinderen kunnen het zwaar hebben om in leeftijd gerelateerde veranderingen mee te komen. Dat kan leiden tot fricties tussen ouders en hun kinderen maar zeker ook tussen de ouders zelf. Een voor de buitenwacht stabiel huwelijk blijkt in werkelijkheid verbitterd en bevroren.

Een scheiding met kinderen heeft vaak verstrekkende gevolgen

Alle aandacht is opgegaan aan het gezin. Grotere en kleinere problemen tussen gezinsleden kunnen leiden tot ontwrichting van het gezin. Dat uit zich dan vaak in meningsverschillen hoe de kinderen op te voeden en wat het beste voor ze zou zijn. Dit kan leiden tot frictie tussen de ouders en de relatie tussen hen dusdanig kapot maken dat herstel niet meer mogelijk is en een scheiding volgt. En dat treft alle gezinsleden.

Hoe kunnen we onze relatie en gezin te redden?

Als je beiden aan de noodbel trekt is het tijd voor hulp van buitenaf. Een relatie therapie kan ook gecombineerd worden met een gezinstherapie. Vaak spelen gedragsproblemen bij kinderen een grote rol. Tijdens een therapie leer je hoe hier mee om te gaan en samen een plan te maken hoe hier mee om te gaan. En heel duidelijk met elkaar af te spreken dat je dit gezamenlijk wilt oplossen. Dat maakt beide minder kwetsbaar en geeft elkaar het gevoel samen aan iets te bouwen. Relatietherapie kan zorgen voor een betere emotionele verbintenis en dat versterkt het zelfvertrouwen.